Loan-Online.se Allt om lån - en komplett guideBillån med betalningsanmärkning

Sponsrade länkar


En betalningsanmärkning brukar utgöra ett hinder för den som vill finansiera ett bilköp med bilen som säkerhet. Däremot finns det mängder av blancolån – även för så kallade riskgrupper.

Den som vill köpa bil – och har dragit på sig en eller flera betalningsanmärkningar – brukar sällan få tillgång till bankernas bilkrediter och privatlån. Däremot erbjuder marknaden en rad olika blancolån – med oförmånliga räntesatser – som kan användas bland annat för finansiering av ny eller begagnad bil. För nätbaserade kreditaktörer, som särskilt riktar in sig mot riskgrupper, innebär en eller flera betalningsanmärkningar sällan något hinder för lån.

Billån med betalningsanmärkning – viktigt att tänka på

Eftersom ett blancolån inte är bundet till någon säkerhet – bilen – kan man således använda de lånade pengarna till valfritt syfte. Den som lyckas förhandla sig fram till ett lån med bilen som säkerhet bör tänka på att äldre bilar sällan godtas som pant; detta med anledning av svårigheten att värdera bilen. Tänk också på följande:

  • Det är helt upp till kreditgivaren att göra en värdering av bilen – värderingen behöver därför inte överensstämma med köpeskillingen.
  • I de fall kreditgivaren tillämpar individuell räntesättning får man som låntagare prompt räkna med att en betalningsanmärkning höjer räntan avsevärt.
  • Tänk på att ett blancolån alltid är ett sämre alternativ än ett billån för vilket bilen fungerar som säkerhet. Ansök således om ett billån hos flera banker – först vid upprepade avslag blir blancolånet ett alternativ.

Sist men inte minst – även om du lyckas förhandla dig fram till ett billån, med bilen som säkerhet, kommer kreditgivaren att kräva en snabb amorteringstakt, vilket medför en hög månadskostnad. Detta för att bilen under hela amorteringstiden ska fungera som säkerhet för det kvarvarande lånet, trots att bilen (säkerheten) minskar i värde. Fördelen med de dyrare blancolånen är att man själv kan välja löptid – helt oberoende av bilens värdeminskning.

Sponsrade länkar