Loan-Online.se Allt om lån - en komplett guideLåna med bilen som säkerhet

Sponsrade länkar


Ett billån för vilket den köpta bilen fungerar som pant brukar godtas av de flesta bilhandlare. Bankerna är emellertid desto mer tveksamma – i synnerhet om bilen köpts privat.

Att låna med bilen som säkerhet är inte lika problemfritt som att pantsätta motsvarande villa eller bostadsrätt. Detta beror i första hand på följande faktorer:

  • Bilens värdeminskning innebär i praktiken att bilen, till skillnad från fastigheter, inte har något bestående värde. För att bilen ska fungera som säkerhet för lånet krävs således att låntagaren amorterar i en takt som motsvarar bilens värdeminskning. Således kan man inte – som fallet är vid bostadsköp – kräva amorteringsfria billån.
  • Det är svårare för bankerna än för bilfirman att bedöma bilens marknadsvärde. Bankerna har inte sett bilen i verkligheten, utan kan enbart skapa en uppfattning på basis av de fordonsdata som köparen presenterar i samband med låneansökan. Således brukar bankerna erbjuda högre ränta och hårdare kreditvillkor än den bilhandlare som säljer bilen.

Billån utan kontantinsats – svårt med bilen som säkerhet

En svårighet med billån är vidare att det är svårt att förutsäga bilens värdeminskning. Hur mycket bilen minskar i värde beror bland annat på hur mycket den körs – och om den servas hos märkesverkstad i enlighet med servicebokens rekommendationer. För att försäkra sig om att låntagarens amorteringstakt inte är långsammare än värdeminskningen, brukar långivaren alltid kräva en viss kontantinsats. Kravet på kontantinsats ökar ju äldre bil man köper. Den som köper en fabriksny bil kan, i undantagsfall, låna helt utan kontantinsats.

Sponsrade länkar