Loan-Online.se Allt om lån - en komplett guideRäntefritt lån

Sponsrade länkar


Eftersom kreditmarknadens bärande idé är att tjäna pengar genom att utkräva ränta, är räntefria lån av naturliga skäl mycket ovanliga. Endast i undantagsfall kan man komma över ett alltigenom räntefritt lån.

Eftersom räntan utgör hela kreditmarknadens ryggrad, är räntefria lån ytterst sällsynta. Större hypotekslån, och större blancolån, är aldrig räntebefriade, men däremot händer det undantagsvis att mindre snabblån erbjuds helt gratis – i form av introduktionserbjudanden till nya kunder. Den som vill låna gratis kan vidare gå till väga enligt följande:

  • Använd en befintlig kortkredit för att frigöra pengar. Men glöm inte att slutamortera beloppet inom kortkreditens räntefria period, som i normalfallet varierar mellan 40 och 60 dagar. I annat fall tillkommer räntekostnader.
  • I somliga fall erbjuder bilhandlare (och övriga företag inom detaljhandeln) avbetalningar, som verkligen är helt räntefria. Men tänk på att det i många fall handlar om falsk marknadsföring, eftersom dolda avgifter (t.ex. faktura- och hanteringsavgifter) tillkommer i samband med delbetalningarna. Dessa likställs på juridisk nivå med ränta – t.ex. har du som låntagare rätt att räkna om eventuella fakturaavgifter till ränta för att sedan yrka ränteavdrag i deklarationen.

Räntan måste framgå av marknadsföringen

Enligt gällande lagstiftning måste alla kreditgivare vara tydliga med att ange räntekostnader för lånet. Eventuella fasta avgifter måste vidare, enligt lag, omräknas till effektiv ränta. Ifall ett lån marknadsförs som räntefritt – och senare inte visar sig vara räntefritt i praktiken – har du som låntagare möjlighet att lyfta ärendet till domstol, eller till tillsynsmyndigheten för den aktuella kreditformen.

Sponsrade länkar