Loan-Online.se Allt om lån - en komplett guideLåna pengar utan UC

Sponsrade länkar


Den som ansöker om ett hypotekslån, eller ett större blancolån, får räkna med att kreditgivaren dubbelkollar ens personuppgifter mot Upplysningscentralen – eller UC. Här framgår den ansökandes tidigare antal kreditupplysningar.

I samband med att en privatperson ansöker om ett större hypotekslån eller privatlån – eller för den delen tecknar ett vanligt telefonabonnemang – görs en kreditprövning. I klartext innebär denna prövning att den ansökandes personuppgifter jämförs med uppgifterna om tidigare kreditupplysningar, som återfinns hos Upplysningscentralen – i folkmun förkortat till UC.

Antalet kreditprövningar utfallsgivande

Antalet tidigare kreditprövningar avgör ofta utgången vid låneansökningar. Den låntagare som har ett normalt antal tidigare krediter på sitt samvete behöver i normalfallet inte oroa sig. Det är först när antalet blir så högt att det kan ifrågasättas i förhållande till den sökandes inkomstsituation, som ett avslag kan bli aktuellt. Tänk på att UC-registret inte innehåller uppgifter om den sökandes totala skuldsaldo; uppgifterna begränsar sig enbart till antalet tidigare kreditupplysningar.

Minimera antalet kreditprövningar

För att undvika att hamna i riskzonen för avslag på sin kreditansökan bör man försöka minimera antalet kreditprövningar, t.ex. genom att vidta följande åtgärder:

  • Använd befintliga krediter – t.ex. kontokort och checkkrediter – istället när du tillfälligt behöver pengar. När du använder en kredit som du redan har beviljats görs ingen ny UC – krediten är alltid tillgänglig. Undvik däremot att ta nya blancolån, då dessa leder till en ny prick hos UC.
  • Köp mobiltelefoner med kontantkort istället för att teckna upprepade abonnemang och således dra på dig onödiga kreditupplysningar.
  • Undvik att köpa varor och tjänster på avbetalning, då en månadsvis betalning räknas som kredit och således medför en kreditprövning.

Det kan vara värt att känna till att små snabblån, med kort återbetalningstid, är undantagna från lagen om obligatorisk kreditprövning. Tänk dock på att många långivare med fokus på snabbkrediter ändå väljer att köra den sökandes personuppgifter mot UC-registret – i förebyggande syfte. Av kreditvillkoren för det aktuella lånet bör framgå om krediten ifråga är förbunden med en obligatorisk kreditprövning.

Sponsrade länkar