Loan-Online.se Allt om lån - en komplett guideBolån utan säkerhet

Sponsrade länkar


Det händer ibland att bankerna erbjuder bostadslån utan säkerhet, dvs. ett lån utan inteckning i bostaden. I många fall rör det sig då om falsk marknadsföring av blancolån.

Bostadslån är inte något klart definierat begrepp, även om det underförstått innebär att man lånar med inteckning i den köpta bostaden. I klartext att bostaden fungerar som säkerhet för banken, som i sin tur kan erbjuda en lägre ränta tack vare den trygghet som panten innebär för kreditgivaren. Det händer emellertid ibland att bankerna erbjuder bostadslån utan säkerhet. Då bör man komma ihåg följande:

  • Ett bostadslån utan säkerhet är inget annat än ett regelrätt blancolån, vars ränta sannolikt är flera procent högre än räntan på motsvarande hypotekslån.
  • Eftersom ett lån utan säkerhet inte är bundet till en specifik inteckning, kan pengarna användas till vad som helst – de behöver således inte användas för att finansiera ett bostadsköp.
  • Tänk dock på att många bostäder delvis brukar finansieras med ett blancolån istället för kontantinsats. Detta blancolån brukar i bostadssammanhang kallas för topplån.

Bolån utan säkerhet vid köp av utlandsbostad

I undantagsfall är det emellertid legitimt att bankerna marknadsför större blancolån som bostadslån. Ett sådant undantagsfall är när låntagaren vill använda pengarna för att finansiera köpet av en bostad i utlandet. Svenska banker brukar inte godta bostäder i utlandet som inteckning för hypotekslån; således måste köparen i regel delfinansiera sitt bostadsköp med ett blancolån, vars storlek beror på hur mycket köparen är beredd att lägganer kontant.

Sponsrade länkar