Loan-Online.se Allt om lån - en komplett guideNytt smslån

Sponsrade länkar


Hårt skuldsatta hushåll väljer inte sällan att finansiera skulder med multipla smslån – det är paradoxalt nog fullt möjligt att få ett nytt smslån trots att tidigare lån inte har slutamorterats.

I media uppmärksammas regelbundet smslånens mörka baksida, nämligen det faktum att en stor del av låntagarna uppges ha hamnat i en ond skuldcirkel, som förutsätter att gamla småskulder finansieras med ett nytt smslån. Som skuldsatt tänker man ofta i kortsiktiga termer i den bemärkelsen att man är beredd göra vad som helst för att inte dra på sig en betalningsanmärkning. I detta sammanhang bör man emellertid tänka på följande:

  • Genom att amortera bort gamla skulder med ett nytt smslån skjuter man bara problemet på framtiden.
  • Gör alltid en kostnadskalkyl innan du lånar – på så sätt blottas de faktiska kostnaderna som smslånet innebär för din privatekonomi. Som kuriosa kan nämnas att ett smslån på 5000 kronor i genomsnitt kostar över en tusenlapp. Få hushåll klarar av att spara en så stor summa varje månad, men ändå förutsätts man som låntagare klara av att amortera motsvarande belopp inom 30 dagar.
  • Statistik, som bland annat publicerats i DN, påvisar att hälften av de låntagare som någon gång tagit ett smslån tvingas att finansiera återbetalningen av lånet med ett eller flera nya snabblån. För en tiondel av låntagarna leder smslånen till en ond skuldspiral, som i slutändan resulterar i en betalningsanmärkning.

Nya smslån i kreditgivarnas marknadsföring

Kreditgivarna i mikrolånebranschen uppmanar ofta kunder att ta flera smslån i följd – t.ex. är ett återbetalt smslån ibland ett krav för att få tillgång till de större – och dyrare – lånen. Som låntagare bör man i första hand leta efter billigare kreditalternativ om man har ett återkommande kreditbehov flera månader i följd – undvik att dyka djupare i skuldfällan genom nya kortsiktiga kreditlösningar.

Sponsrade länkar